Pierwsza książka matki Aptekarki już w sprzedaży! Sprawdź!

Królowa Marchewka Pierwsza

mgr. Ana Krysiewicz
26.02.2018 6 min.
Spis Treści
    Udostępnij Wpis

    Czy można wzmocnić odporność jedząc warzywa i owoce?

    Moja odpowiedź brzmi: TAK!

    Co zatem wybrać, żeby mieć końskie zdrowie i energię za dwóch?

    Z pewnością marchewkę

    Marchewka źródło witamin, antyoksydantów, samo zdrowie Matka Aptekarka

     

    To popularne i powszechnie dostępne warzywo (a właściwie od pewnego czasu owoc) ma wiele wartości odżywczych oraz wpływa korzystnie na regulację procesów trawienia. Świadczyć może o tym choćby fakt, że już w Starożytności była stosowana w wielu kuracjach leczniczych.

    Poza tym, że stanowi podstawowy składnik większości polskich zup, ma szerokie zastosowanie zarówno w kuchni jak i medycynie.

     

    Co wartościowego siedzi w marchewce?

    1. Witaminy:

    • Retinol – witamina A
    • Kwas askorbinowy – witamina C
    • Witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna, witamina PP), B6 (pirydoksyna), B7 (biotyna, witamina H), B9 (kwas foliowy)
    • Tokoferol – witamina E
    • Witamina K

    2. Minerały:

    • Makroelementy: potas, sód, wapń, fosfor, magnez
    • Mikroelementy: żelazo, cynk, miedź, mangan, jod

    3. Antyoksydanty (przeciwutleniacze):

    • Beta-karoten (prowitamina witaminy A)
    • inne karotenoidy

    4. Pektyny

     

    Marchew to zdrowie!

    1.

    Stosowana jest w zaburzeniach trawienia u niemowląt, gdyż w świeżych korzeniach oraz soku znajdują się związki siarki, zwane czynnikami bifidus. Pobudzają one rozwój bakterii Lactobacillus bifidus i pomagają w szybkim usunięciu zaburzeń trawienia u najmłodszych.

    2.

    Rozgotowaną marchewkę (marchwiankę) podaje się niemowlętom i dzieciom w biegunkach bakteryjnych. Dzięki wysokiemu stężeniu karotenoidów, możliwe jest przywrócenie prawidłowego funkcjonowania jelit. Dla lepszego efektu zapierającego możesz dodać niewielką ilość białego ryżu.

    3.

    Marchewka, a właściwie jej olejek (karotol) jest stosowana pomocniczo do usuwania robaków z organizmu. Działa drażniąco na mięśnie owsików i glisty ludzkiej, paraliżując je. Dzięki temu łatwiej pozbyć się ich z organizmu. Jest to najmniej szkodliwy środek wspomagający odrobaczanie. Działa w dolnej części jelita grubego. Warto spróbować.

    UWAGA! Pamiętajcie o właściwej higienie. Jaja owsików bytują w okolicach odbytu, co powoduje dokuczliwe swędzenie. Gdy dziecko się drapie, a później wkłada ręce do buzi, nieświadomie przenosi owsiki ponownie do żołądka. Często myjcie ręce najmłodszym.

    4.

    Pektyny zawarte w marchewce korzystnie wpływają na pracę jelit. Jest to szczególnie ważne u dzieci, które mają problem z zaparciami oraz są w trakcie odpieluszkowywania (zaparcia nawykowe).

    5.

    Dzięki dużej zawartości witaminy A zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Gdy zaczyna jej brakować pojawiają się typowe objawy, takie jak: kurza ślepota (zaburzenie widzenia w warunkach słabego oświetlenia), przesuszona skóra na łokciach, kolanach, udach czy ramionach oraz zespół suchego oka.

    6.

    Marchew, dzięki zawartości witamin A, C i z grupy B, wspomaga układ odpornościowy oraz walkę z patogenami.

     

    Ponadto:

    • Podawana jest dzieciom w sytuacjach niedożywienia lub niedokrwistości.
    • Jest silnym antyoksydantem. Oczyszcza organizm z toksyn.
    • Dzięki zawartości kwasu foliowego i witamin z grupy B, korzystnie wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego.
    • Wspomaga leczenie trądziku. Spowalnia proces powstawania zmarszczek (witamina A).
    • Dzięki obecności witaminy K pozytywnie wpływa korzystnie na gojenie oraz regenerację skóry. Sprzyja także mineralizacji kości.
    • Witaminy C i E wspomagają odpowiednie nawodnienie skóry oraz wydzielanie sebum.
    • Przyspiesza opalanie (beta-karoten).
    • Obecne w marchwi pektyny wspomagają walkę z miażdżycą oraz wysokim cholesterolem.

     

    Jak przechowywać marchewki?

    Są to twarde warzywa, które pod warunkiem odpowiedniego przechowywania, zachowują długo swoją świeżość. Najlepiej trzymać marchew w najchłodniejszej części lodówki, owinięte w papier lub folię ⇒ nie traci wtedy zbyt szybko wilgoci. W takich warunkach może być przechowywana nawet do 2 tygodni.

    Uwaga! Nie trzymaj marchwi obok jabłek, gruszek, pomidorów, ziemniaków oraz innych warzyw i owoców dojrzewających. Dlaczego? A dlatego, że wytwarzają one gaz etylenowy, który powoduje powstawanie izokumaryn w marchewce. Gorzki smak marchewki jest spowodowany ich obecnością.

     

    Czy wiesz, że…

    • Od pewnego czasu marchewka zaliczana jest do owoców. Wiesz dlaczego? Otóż dla Portugalczyków dżem marchewkowy to narodowa duma. Jednak dopóki główny składnik był warzywem, nie mogli go sprzedawać w innych krajach Unii Europejskiej. Zgodnie z unijnymi normami, wszystkie produkty muszą mieć takie same oznaczenia na etykietkach we wszystkich krajach wspólnoty. Aby rozwiązać ten kłopot, urzędnicy uznali, że najprościej będzie ogłosić marchewkę owocem.
    • Marchewka zawiera aż 90% wody.
    • Najwięcej witamin i minerałów znajduje się w soczystej środkowej części, czyli rdzeniu marchewki.
    • Witaminy A, E i K rozpuszczalne są w tłuszczach, więc do wyciśniętego soku najlepiej dodać kilka kropel zdrowego tłuszcz, np. oleju rzepakowego, oliwy z oliwek czy oleju lnianego.
    • Gotując zupę nie krój marchewki, tylko obraną włóż w całości do garnka. Dzięki temu ocalisz więcej wartości odżywczych.
    • Gotowana marchewka ma wysoki indeks glikemiczny (IG 80), dlatego dla cukrzyków wskazana jest jedynie surowa (IG 30).
    • Marchewka tuż po obróbce termicznej zawiera o 35% więcej antyoksydantów w porównaniu do surowej. Za to w surowej jest więcej witamin i minerałów.
    • Im korzeń marchwi jest bardziej pomarańczowy, tym zawiera więcej karotenów.
    • Istnieje ponad 60 gatunków marchewki i są one różnej barwy.

    źródło: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Carrots_of_many_colors.jpg

     

    Jak zachęcić dziecko do jedzenia marchewki?

    Pamiętaj!

    Przykład idzie z góry.

    Gdy dziecko widzi, że rodzice ze smakiem, na co dzień jedzą marchew,

    naturalnym dla dziecka będzie naśladowanie ich.

     

    • Co powiecie na ciasto marchewkowe? Dzieci je uwielbiają.

    Ciasto marchewkowe Carrot cake Matka Aptekarka

     

    • A może lew lub kwiatek na talerzu? Wycinanie kształtów z warzyw to mega frajda dla dzieci.

    Lew z marchewki i sera Matka Aptekarka

    źródło: https://www.hellowonderful.co/post/10-FUN-WAYS-TO-GET-KIDS-TO-EAT-CARROTS/

     

    • Wyciskany sok ze świeżych marchewek, co Wy na to?

     

    • Starszakom można pokroić marchewkę w długie cienkie paski i udawać, że to nowoczesne paluszki 😉 Moja Tosię uwielbia taką formę. Karmi nią także swoje lalki i pluszaki 😉

    Marchew jak paluszki Matka Aptekarka

     

    A jakie Wy macie pomysły na ciekawe sposoby podania marchewki oraz smaczne potrawy dla dzieci z marchewki. Napiszcie koniecznie w komentarzu.

     

    My jemy chętnie marchewki, bo są po prostu pyszne!

    Pamiętaj, nie przeginaj, nie zjadaj 2 kg dziennie, nadmiar jest niezdrowy.

    Aaaa i jeszcze jedno…

    zamiast łykać tabletki witaminowe z apteki, lepiej zjedz codziennie 2 marchewki.

     

    Smacznego!

     

    Enjoy!

    Ana

    Ana Krysiewicz

     

    Matka Aptekarka, farmaceutka z 15-letnim doświadczeniem

    Jestem ekspertem, który w przystępny sposób przekazuje wiedzę na temat właściwego stosowania i dawkowania farmaceutyków u dzieci, kobiet w ciąży i mam karmiących piersią. Przygotowuję zestawienia, rankingi oraz porównania produktów. Uczę jak prawidłowo pielęgnować skórę najmłodszych oraz pomagam kompletować wyprawkę dla noworodka i przyszłej mamy. Napisałam książkę „Naturalna Odporność”. Prywatnie jestem szczęśliwą mamą 8-letniej Tosi, 5-letniej Miśki i rocznego Gucia.

    Zapisz się do Newslettera

    • In quo minus id, de commodis suis
    • At id omnia referri oporteat, ipsum per se oratio
    • Tua praesertim, qui ratione et via
    • Procedat oratio quaerimus igitur.

    (wymagane)

    Podobne artykuły

    Zapisz się do Newsletter

    • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing.
    • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing.
    • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing.

    Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobnych.