Królowa Marchewka Pierwsza

Czy można wzmocnić odporność jedząc warzywa i owoce?

Moja odpowiedź brzmi: TAK!

Co zatem wybrać, żeby mieć końskie zdrowie i energię za dwóch?

Z pewnością marchewkę

Marchewka źródło witamin, antyoksydantów, samo zdrowie Matka Aptekarka

 

To popularne i powszechnie dostępne warzywo (a właściwie od pewnego czasu owoc) ma wiele wartości odżywczych oraz wpływa korzystnie na regulację procesów trawienia. Świadczyć może o tym choćby fakt, że już w Starożytności była stosowana w wielu kuracjach leczniczych.

Poza tym, że stanowi podstawowy składnik większości polskich zup, ma szerokie zastosowanie zarówno w kuchni jak i medycynie.

 

Co wartościowego siedzi w marchewce?

1. Witaminy:

  • Retinol – witamina A
  • Kwas askorbinowy – witamina C
  • Witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna, witamina PP), B6 (pirydoksyna), B7 (biotyna, witamina H), B9 (kwas foliowy)
  • Tokoferol – witamina E
  • Witamina K

2. Minerały:

  • Makroelementy: potas, sód, wapń, fosfor, magnez
  • Mikroelementy: żelazo, cynk, miedź, mangan, jod

3. Antyoksydanty (przeciwutleniacze):

  • Beta-karoten (prowitamina witaminy A)
  • inne karotenoidy

4. Pektyny

 

Marchew to zdrowie!

1.

Stosowana jest w zaburzeniach trawienia u niemowląt, gdyż w świeżych korzeniach oraz soku znajdują się związki siarki, zwane czynnikami bifidus. Pobudzają one rozwój bakterii Lactobacillus bifidus i pomagają w szybkim usunięciu zaburzeń trawienia u najmłodszych.

2.

Rozgotowaną marchewkę (marchwiankę) podaje się niemowlętom i dzieciom w biegunkach bakteryjnych. Dzięki wysokiemu stężeniu karotenoidów, możliwe jest przywrócenie prawidłowego funkcjonowania jelit. Dla lepszego efektu zapierającego możesz dodać niewielką ilość białego ryżu.

3.

Marchewka, a właściwie jej olejek (karotol) jest stosowana pomocniczo do usuwania robaków z organizmu. Działa drażniąco na mięśnie owsików i glisty ludzkiej, paraliżując je. Dzięki temu łatwiej pozbyć się ich z organizmu. Jest to najmniej szkodliwy środek wspomagający odrobaczanie. Działa w dolnej części jelita grubego. Warto spróbować.

UWAGA! Pamiętajcie o właściwej higienie. Jaja owsików bytują w okolicach odbytu, co powoduje dokuczliwe swędzenie. Gdy dziecko się drapie, a później wkłada ręce do buzi, nieświadomie przenosi owsiki ponownie do żołądka. Często myjcie ręce najmłodszym.

4.

Pektyny zawarte w marchewce korzystnie wpływają na pracę jelit. Jest to szczególnie ważne u dzieci, które mają problem z zaparciami oraz są w trakcie odpieluszkowywania (zaparcia nawykowe).

5.

Dzięki dużej zawartości witaminy A zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Gdy zaczyna jej brakować pojawiają się typowe objawy, takie jak: kurza ślepota (zaburzenie widzenia w warunkach słabego oświetlenia), przesuszona skóra na łokciach, kolanach, udach czy ramionach oraz zespół suchego oka.

6.

Marchew, dzięki zawartości witamin A, C i z grupy B, wspomaga układ odpornościowy oraz walkę z patogenami.

 

Ponadto:

  • Podawana jest dzieciom w sytuacjach niedożywienia lub niedokrwistości.
  • Jest silnym antyoksydantem. Oczyszcza organizm z toksyn.
  • Dzięki zawartości kwasu foliowego i witamin z grupy B, korzystnie wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego.
  • Wspomaga leczenie trądziku. Spowalnia proces powstawania zmarszczek (witamina A).
  • Dzięki obecności witaminy K pozytywnie wpływa korzystnie na gojenie oraz regenerację skóry. Sprzyja także mineralizacji kości.
  • Witaminy C i E wspomagają odpowiednie nawodnienie skóry oraz wydzielanie sebum.
  • Przyspiesza opalanie (beta-karoten).
  • Obecne w marchwi pektyny wspomagają walkę z miażdżycą oraz wysokim cholesterolem.

 

Jak przechowywać marchewki?

Są to twarde warzywa, które pod warunkiem odpowiedniego przechowywania, zachowują długo swoją świeżość. Najlepiej trzymać marchew w najchłodniejszej części lodówki, owinięte w papier lub folię ⇒ nie traci wtedy zbyt szybko wilgoci. W takich warunkach może być przechowywana nawet do 2 tygodni.

Uwaga! Nie trzymaj marchwi obok jabłek, gruszek, pomidorów, ziemniaków oraz innych warzyw i owoców dojrzewających. Dlaczego? A dlatego, że wytwarzają one gaz etylenowy, który powoduje powstawanie izokumaryn w marchewce. Gorzki smak marchewki jest spowodowany ich obecnością.

 

Czy wiesz, że…

  • Od pewnego czasu marchewka zaliczana jest do owoców. Wiesz dlaczego? Otóż dla Portugalczyków dżem marchewkowy to narodowa duma. Jednak dopóki główny składnik był warzywem, nie mogli go sprzedawać w innych krajach Unii Europejskiej. Zgodnie z unijnymi normami, wszystkie produkty muszą mieć takie same oznaczenia na etykietkach we wszystkich krajach wspólnoty. Aby rozwiązać ten kłopot, urzędnicy uznali, że najprościej będzie ogłosić marchewkę owocem.
  • Marchewka zawiera aż 90% wody.
  • Najwięcej witamin i minerałów znajduje się w soczystej środkowej części, czyli rdzeniu marchewki.
  • Witaminy A, E i K rozpuszczalne są w tłuszczach, więc do wyciśniętego soku najlepiej dodać kilka kropel zdrowego tłuszcz, np. oleju rzepakowego, oliwy z oliwek czy oleju lnianego.
  • Gotując zupę nie krój marchewki, tylko obraną włóż w całości do garnka. Dzięki temu ocalisz więcej wartości odżywczych.
  • Gotowana marchewka ma wysoki indeks glikemiczny (IG 80), dlatego dla cukrzyków wskazana jest jedynie surowa (IG 30).
  • Marchewka tuż po obróbce termicznej zawiera o 35% więcej antyoksydantów w porównaniu do surowej. Za to w surowej jest więcej witamin i minerałów.
  • Im korzeń marchwi jest bardziej pomarańczowy, tym zawiera więcej karotenów.
  • Istnieje ponad 60 gatunków marchewki i są one różnej barwy.

źródło: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Carrots_of_many_colors.jpg

 

Jak zachęcić dziecko do jedzenia marchewki?

Pamiętaj!

Przykład idzie z góry.

Gdy dziecko widzi, że rodzice ze smakiem, na co dzień jedzą marchew,

naturalnym dla dziecka będzie naśladowanie ich.

 

  • Co powiecie na ciasto marchewkowe? Dzieci je uwielbiają.

Ciasto marchewkowe Carrot cake Matka Aptekarka

 

  • A może lew lub kwiatek na talerzu? Wycinanie kształtów z warzyw to mega frajda dla dzieci.

Lew z marchewki i sera Matka Aptekarka

źródło: https://www.hellowonderful.co/post/10-FUN-WAYS-TO-GET-KIDS-TO-EAT-CARROTS/

 

  • Wyciskany sok ze świeżych marchewek, co Wy na to?

 

  • Starszakom można pokroić marchewkę w długie cienkie paski i udawać, że to nowoczesne paluszki 😉 Moja Tosię uwielbia taką formę. Karmi nią także swoje lalki i pluszaki 😉

Marchew jak paluszki Matka Aptekarka

 

A jakie Wy macie pomysły na ciekawe sposoby podania marchewki oraz smaczne potrawy dla dzieci z marchewki. Napiszcie koniecznie w komentarzu.

 

My jemy chętnie marchewki, bo są po prostu pyszne!

Pamiętaj, nie przeginaj, nie zjadaj 2 kg dziennie, nadmiar jest niezdrowy.

Aaaa i jeszcze jedno…

zamiast łykać tabletki witaminowe z apteki, lepiej zjedz codziennie 2 marchewki.

 

Smacznego!

 

Enjoy!

Ana