Królowa Marchewka Pierwsza
Czy można wzmocnić odporność jedząc warzywa i owoce?
Moja odpowiedź brzmi: TAK!
Co zatem wybrać, żeby mieć końskie zdrowie i energię za dwóch?
Z pewnością marchewkę…
To popularne i powszechnie dostępne warzywo (a właściwie od pewnego czasu owoc) ma wiele wartości odżywczych oraz wpływa korzystnie na regulację procesów trawienia. Świadczyć może o tym choćby fakt, że już w Starożytności była stosowana w wielu kuracjach leczniczych.
Poza tym, że stanowi podstawowy składnik większości polskich zup, ma szerokie zastosowanie zarówno w kuchni jak i medycynie.
Co wartościowego siedzi w marchewce?
1. Witaminy:
- Retinol – witamina A
- Kwas askorbinowy – witamina C
- Witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna, witamina PP), B6 (pirydoksyna), B7 (biotyna, witamina H), B9 (kwas foliowy)
- Tokoferol – witamina E
- Witamina K
2. Minerały:
- Makroelementy: potas, sód, wapń, fosfor, magnez
- Mikroelementy: żelazo, cynk, miedź, mangan, jod
3. Antyoksydanty (przeciwutleniacze):
- Beta-karoten (prowitamina witaminy A)
- inne karotenoidy
4. Pektyny
Marchew to zdrowie!
1.
Stosowana jest w zaburzeniach trawienia u niemowląt, gdyż w świeżych korzeniach oraz soku znajdują się związki siarki, zwane czynnikami bifidus. Pobudzają one rozwój bakterii Lactobacillus bifidus i pomagają w szybkim usunięciu zaburzeń trawienia u najmłodszych.
2.
Rozgotowaną marchewkę (marchwiankę) podaje się niemowlętom i dzieciom w biegunkach bakteryjnych. Dzięki wysokiemu stężeniu karotenoidów, możliwe jest przywrócenie prawidłowego funkcjonowania jelit. Dla lepszego efektu zapierającego możesz dodać niewielką ilość białego ryżu.
3.
Marchewka, a właściwie jej olejek (karotol) jest stosowana pomocniczo do usuwania robaków z organizmu. Działa drażniąco na mięśnie owsików i glisty ludzkiej, paraliżując je. Dzięki temu łatwiej pozbyć się ich z organizmu. Jest to najmniej szkodliwy środek wspomagający odrobaczanie. Działa w dolnej części jelita grubego. Warto spróbować.
UWAGA! Pamiętajcie o właściwej higienie. Jaja owsików bytują w okolicach odbytu, co powoduje dokuczliwe swędzenie. Gdy dziecko się drapie, a później wkłada ręce do buzi, nieświadomie przenosi owsiki ponownie do żołądka. Często myjcie ręce najmłodszym.
4.
Pektyny zawarte w marchewce korzystnie wpływają na pracę jelit. Jest to szczególnie ważne u dzieci, które mają problem z zaparciami oraz są w trakcie odpieluszkowywania (zaparcia nawykowe).
5.
Dzięki dużej zawartości witaminy A zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Gdy zaczyna jej brakować pojawiają się typowe objawy, takie jak: kurza ślepota (zaburzenie widzenia w warunkach słabego oświetlenia), przesuszona skóra na łokciach, kolanach, udach czy ramionach oraz zespół suchego oka.
6.
Marchew, dzięki zawartości witamin A, C i z grupy B, wspomaga układ odpornościowy oraz walkę z patogenami.
Ponadto:
- Podawana jest dzieciom w sytuacjach niedożywienia lub niedokrwistości.
- Jest silnym antyoksydantem. Oczyszcza organizm z toksyn.
- Dzięki zawartości kwasu foliowego i witamin z grupy B, korzystnie wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego.
- Wspomaga leczenie trądziku. Spowalnia proces powstawania zmarszczek (witamina A).
- Dzięki obecności witaminy K pozytywnie wpływa korzystnie na gojenie oraz regenerację skóry. Sprzyja także mineralizacji kości.
- Witaminy C i E wspomagają odpowiednie nawodnienie skóry oraz wydzielanie sebum.
- Przyspiesza opalanie (beta-karoten).
- Obecne w marchwi pektyny wspomagają walkę z miażdżycą oraz wysokim cholesterolem.
Jak przechowywać marchewki?
Są to twarde warzywa, które pod warunkiem odpowiedniego przechowywania, zachowują długo swoją świeżość. Najlepiej trzymać marchew w najchłodniejszej części lodówki, owinięte w papier lub folię ⇒ nie traci wtedy zbyt szybko wilgoci. W takich warunkach może być przechowywana nawet do 2 tygodni.
Uwaga! Nie trzymaj marchwi obok jabłek, gruszek, pomidorów, ziemniaków oraz innych warzyw i owoców dojrzewających. Dlaczego? A dlatego, że wytwarzają one gaz etylenowy, który powoduje powstawanie izokumaryn w marchewce. Gorzki smak marchewki jest spowodowany ich obecnością.
Czy wiesz, że…
- Od pewnego czasu marchewka zaliczana jest do owoców. Wiesz dlaczego? Otóż dla Portugalczyków dżem marchewkowy to narodowa duma. Jednak dopóki główny składnik był warzywem, nie mogli go sprzedawać w innych krajach Unii Europejskiej. Zgodnie z unijnymi normami, wszystkie produkty muszą mieć takie same oznaczenia na etykietkach we wszystkich krajach wspólnoty. Aby rozwiązać ten kłopot, urzędnicy uznali, że najprościej będzie ogłosić marchewkę owocem.
- Marchewka zawiera aż 90% wody.
- Najwięcej witamin i minerałów znajduje się w soczystej środkowej części, czyli rdzeniu marchewki.
- Witaminy A, E i K rozpuszczalne są w tłuszczach, więc do wyciśniętego soku najlepiej dodać kilka kropel zdrowego tłuszcz, np. oleju rzepakowego, oliwy z oliwek czy oleju lnianego.
- Gotując zupę nie krój marchewki, tylko obraną włóż w całości do garnka. Dzięki temu ocalisz więcej wartości odżywczych.
- Gotowana marchewka ma wysoki indeks glikemiczny (IG 80), dlatego dla cukrzyków wskazana jest jedynie surowa (IG 30).
- Marchewka tuż po obróbce termicznej zawiera o 35% więcej antyoksydantów w porównaniu do surowej. Za to w surowej jest więcej witamin i minerałów.
- Im korzeń marchwi jest bardziej pomarańczowy, tym zawiera więcej karotenów.
- Istnieje ponad 60 gatunków marchewki i są one różnej barwy.
źródło: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Carrots_of_many_colors.jpg
Jak zachęcić dziecko do jedzenia marchewki?
Pamiętaj!
Przykład idzie z góry.
Gdy dziecko widzi, że rodzice ze smakiem, na co dzień jedzą marchew,
naturalnym dla dziecka będzie naśladowanie ich.
- Co powiecie na ciasto marchewkowe? Dzieci je uwielbiają.
- A może lew lub kwiatek na talerzu? Wycinanie kształtów z warzyw to mega frajda dla dzieci.
źródło: https://www.hellowonderful.co/post/10-FUN-WAYS-TO-GET-KIDS-TO-EAT-CARROTS/
- Wyciskany sok ze świeżych marchewek, co Wy na to?
- Starszakom można pokroić marchewkę w długie cienkie paski i udawać, że to nowoczesne paluszki 😉 Moja Tosię uwielbia taką formę. Karmi nią także swoje lalki i pluszaki 😉
A jakie Wy macie pomysły na ciekawe sposoby podania marchewki oraz smaczne potrawy dla dzieci z marchewki. Napiszcie koniecznie w komentarzu.
My jemy chętnie marchewki, bo są po prostu pyszne!
Pamiętaj, nie przeginaj, nie zjadaj 2 kg dziennie, nadmiar jest niezdrowy.
Aaaa i jeszcze jedno…
zamiast łykać tabletki witaminowe z apteki, lepiej zjedz codziennie 2 marchewki.
Smacznego!
Enjoy!
Ana
Farmaceutka, autorka bloga „Matka Aptekarka” oraz książki „Naturalna Odporność”.Ekspertka, która w przystępny sposób przekazuję wiedzę na temat właściwego stosowania i dawkowania leków i suplementów u dzieci, kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Przygotowuje popularne zestawienia, rankingi i porównania kosmetyków dla najmłodszych. Prywatnie szczęśliwa mama Antosi i Miśki.