Moja odpowiedź brzmi: TAK!
Co zatem wybrać, żeby mieć końskie zdrowie i energię za dwóch?
Z pewnością marchewkę…
To popularne i powszechnie dostępne warzywo (a właściwie od pewnego czasu owoc) ma wiele wartości odżywczych oraz wpływa korzystnie na regulację procesów trawienia. Świadczyć może o tym choćby fakt, że już w Starożytności była stosowana w wielu kuracjach leczniczych.
Poza tym, że stanowi podstawowy składnik większości polskich zup, ma szerokie zastosowanie zarówno w kuchni jak i medycynie.
Stosowana jest w zaburzeniach trawienia u niemowląt, gdyż w świeżych korzeniach oraz soku znajdują się związki siarki, zwane czynnikami bifidus. Pobudzają one rozwój bakterii Lactobacillus bifidus i pomagają w szybkim usunięciu zaburzeń trawienia u najmłodszych.
Rozgotowaną marchewkę (marchwiankę) podaje się niemowlętom i dzieciom w biegunkach bakteryjnych. Dzięki wysokiemu stężeniu karotenoidów, możliwe jest przywrócenie prawidłowego funkcjonowania jelit. Dla lepszego efektu zapierającego możesz dodać niewielką ilość białego ryżu.
Marchewka, a właściwie jej olejek (karotol) jest stosowana pomocniczo do usuwania robaków z organizmu. Działa drażniąco na mięśnie owsików i glisty ludzkiej, paraliżując je. Dzięki temu łatwiej pozbyć się ich z organizmu. Jest to najmniej szkodliwy środek wspomagający odrobaczanie. Działa w dolnej części jelita grubego. Warto spróbować.
UWAGA! Pamiętajcie o właściwej higienie. Jaja owsików bytują w okolicach odbytu, co powoduje dokuczliwe swędzenie. Gdy dziecko się drapie, a później wkłada ręce do buzi, nieświadomie przenosi owsiki ponownie do żołądka. Często myjcie ręce najmłodszym.
Pektyny zawarte w marchewce korzystnie wpływają na pracę jelit. Jest to szczególnie ważne u dzieci, które mają problem z zaparciami oraz są w trakcie odpieluszkowywania (zaparcia nawykowe).
Dzięki dużej zawartości witaminy A zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Gdy zaczyna jej brakować pojawiają się typowe objawy, takie jak: kurza ślepota (zaburzenie widzenia w warunkach słabego oświetlenia), przesuszona skóra na łokciach, kolanach, udach czy ramionach oraz zespół suchego oka.
Marchew, dzięki zawartości witamin A, C i z grupy B, wspomaga układ odpornościowy oraz walkę z patogenami.
Są to twarde warzywa, które pod warunkiem odpowiedniego przechowywania, zachowują długo swoją świeżość. Najlepiej trzymać marchew w najchłodniejszej części lodówki, owinięte w papier lub folię ⇒ nie traci wtedy zbyt szybko wilgoci. W takich warunkach może być przechowywana nawet do 2 tygodni.
Uwaga! Nie trzymaj marchwi obok jabłek, gruszek, pomidorów, ziemniaków oraz innych warzyw i owoców dojrzewających. Dlaczego? A dlatego, że wytwarzają one gaz etylenowy, który powoduje powstawanie izokumaryn w marchewce. Gorzki smak marchewki jest spowodowany ich obecnością.
źródło: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Carrots_of_many_colors.jpg
Pamiętaj!
Przykład idzie z góry.
Gdy dziecko widzi, że rodzice ze smakiem, na co dzień jedzą marchew,
naturalnym dla dziecka będzie naśladowanie ich.
źródło: https://www.hellowonderful.co/post/10-FUN-WAYS-TO-GET-KIDS-TO-EAT-CARROTS/
A jakie Wy macie pomysły na ciekawe sposoby podania marchewki oraz smaczne potrawy dla dzieci z marchewki. Napiszcie koniecznie w komentarzu.
My jemy chętnie marchewki, bo są po prostu pyszne!
Pamiętaj, nie przeginaj, nie zjadaj 2 kg dziennie, nadmiar jest niezdrowy.
Aaaa i jeszcze jedno…
zamiast łykać tabletki witaminowe z apteki, lepiej zjedz codziennie 2 marchewki.
Smacznego!
Enjoy!
Ana