3 przepisy Matki Aptekarki jak zrobić domowy syrop z cebuli? Klasyczny, z dodatkami i bezpieczny dla kobiet w ciąży.

Syrop z cebuli stał się znowu „modny” i wszyscy chcą go teraz przyrządzać. Z jego okazji byłam nawet zaproszona do jednej ze śniadaniówek. Jednak wiecie jak są prawa telewizji, w kilka minut, nie udało się powiedzieć o nim wszystkiego.

Stąd pomysł na artykuł z podstawowymi informacjami o cebuli oraz nie jednym, a trzema przepisami jak zrobić syrop z cebuli. Na Waszą prośbę pokazałam  krok po kroku jak go wykonać oraz w jaki sposób i jak przechowywać.

 

Jakie substancje znajdują się w cebuli?

Cebula (łac. Allium cepa L. = czosnek cebula) to warzywo, które znane jest już od tysięcy lat. Dzięki swoim właściwościom oraz dużej dostępności, pełniła rolę jednego z podstawowych remediów na wiele dolegliwości przez tysiące lat.

Obecnie, gdy rozwój medycyny jest na coraz wyższym poziomie, syrop z cebuli stanowi funkcję pomocniczą.

Co możemy znaleźć w cebuli?

  • Olejki lotne, m.in. dwusiarczek alilo-propylowy o charakterystycznym zapachu oraz inne siarczki i związki alkilowe,
  • Witaminy C, B1, B2, B6, E, K,
  • Kwercytyna, saponiny, flawonoidy, fruktany, pektyny,
  • Składniki mineralne: potas, siarka, fosfor, cynk, wapń, magnez, żelazo mangan, miedź, krzem, sód.

 

Właściwości syropu z cebuli

Cebula ma wiele korzystnych właściwości na organizm człowieka, m.in.:

  • Przeciwbakteryjne – cebula jest naturalnym antybiotykiem,
  • Antyseptycznie,
  • Wykrztuśnie (ułatwia odkrztuszanie i oczyszczanie dróg oddechowych),
  • Łagodzące, powlekające,
  • Przeciwzapalne,

a także

  • moczopędne,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, 
  • obniża poziom cukru we krwi, 
  • poprawia przemianę materii.

 

Zastosowanie syropu z cebuli

Najlepiej zacząć stosować syrop z cebuli już przy pierwszych objawach infekcji oraz w czasie trwania choroby jako wsparcie leczenia farmakologicznego, m.in. w:

  • bólu gardła spowodowanym suchością, drapaniem, cieknącym katarem po tylnej ścianie gardła,
  • kaszlu,
  • katarze,
  • osłabieniu,
  • zapaleniu górnych dróg oddechowych (gardła, krtani, migdałków, zatok przynosowych),
  • zapaleniu oskrzeli.

Syrop z cebuli nie ma właściwości immunomodulujących, zatem nie ma sensu go stosować przez cały okres infekcyjny.

 

Kto nie może spożywać syropu z cebuli?

  • niemowlęta, czyli dzieci poniżej 12 miesiąca życia,
  • dzieci, które nie mają jeszcze w pełni rozszerzonej diety,
  • maluchy, które nie jadły nigdy cebuli oraz / lub innych składników syropu, np. czosnku, cytryny,
  • osoby z ciężkimi chorobami wątroby i nerek,
  • chorzy z niewydolnością serca,
  • osoby z  zapaleniem jelit, refluksem i cierpiące na wzdęcia,
  • kobiety, które cierpią na uporczywą zgagę w ciąży,
  • diabetycy, choć z pewnością u części osób z cukrzycą wystarczy zastąpić cukier ksylitolem i dodać go w mniejszych ilościach. Oczywiście jeśli okaże się, że mimo to, trudno kontrolować cukrzycę, to wtedy nie należy stosować syropu z cebuli.

 

Dawkowanie

Zwykle przyjmuje się:

  • dzieci: 1 – 3 łyżeczki dziennie, w kilku dawkach,
  • dorośli: 3 – 6 łyżeczek dziennie, w kilku dawkach.

Nie należy przekraczać dziennych dawek. Nie należy także stosować syropu non stop, np. przez cały okres infekcyjny.

 

Klasyczny syrop z cebuli

Składa się z 2 składników:

  1. Cebula żółta lub / i czerwona
  2. Cukier lub jego zamienniki, np. cukier trzcinowy, ksylitol, miód, syrop z agawy, syrop z daktyli, syrop klonowy.

 

Sposób przygotowania

  • Pokrój świeże cebule w plastry lub w kostkę (jak wolisz).

cebula żółta i czerwona, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

  • Przygotuj cukier, cukier trzcinowy, ksylitol, miód, syrop z agawy, syrop z daktyli lub syrop klonowy (co wolisz).

cukier, ksylitol, miód, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

  • Umyj i wyparz naczynie (np. słoik).

1. czysty słoik, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

  • W słoiku ułóż warstwę cebuli (ja używam zarówno żółtą jak i czerwoną), a następnie warstwę cukru i tak na zmianę (zakończ warstwą cukru).

2. warstwa cebuli, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

3. warstwa cukru, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

4. kolejna warstwa cebuli, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

  • Odstaw syrop z cebuli w ciepłe miejsce na kilka godzin, aż puści sok (maksymalnie w temperaturze pokojowej może stać do 24 h).
  • Następnie wstaw do lodówki całość (cebula i syrop) w naczyniu pod przykryciem.
  • Po 24-48 h od przygotowania przecedź całość przez sitko z drobnymi oczkami i przelej do czystego, wyparzonego naczynia (słoika, butelki).
  • Klarowny syrop (bez kawałków cebuli) może stać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu do 7 dni. Możesz znaleźć w internecie informacje, że część osób przechowuje syrop nawet 14 dni. Wszystko zależy od ilości cukru (lub innego zamiennika) jaką dodasz. Im więcej, tym dłużej może stać. Jednak maksymalnie 2 tygodnie.

6. gotowy syrop z cebuli, Matka Aptekarka

 

Syrop z cebuli z dodatkami

Poza cebulą i cukrem do syropu możesz dodać także:

Czosnek

Podobnie jak cebula, czosnek jest naturalnym łagodnym antybiotykiem. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, napotnie i antyseptycznie. Stosowany pomocniczo w infekcjach dróg oddechowych.

czosnek, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

 

Cytryna

Uzupełnia niedobory witaminy C w czasie infekcji.

cytryna, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

 

Imbir

Działa antyseptycznie, przeciwbakteryjnie oraz łagodząco w stanach zapalnych dróg oddechowych. Stosowany pomocniczo w przeziębieniu z bólem gardła.

imbir, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

 

Goździki

Działają przeciwbólowo i antyseptycznie. Stosowane pomocniczo podczas przeziębienia z bólem gardła, kaszlem i zatkanym nosem.

goździki, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

 

Tymianek

Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie (upłynnia gęstą wydzielinę i ułatwia odkrztuszanie). Stosowany jest pomocniczo w nieżytach górnych dróg oddechowych, w kaszlu i bólu gardła.

Przeciwwskazany w ciąży, gdyż może spowodować poronienie.

 tymianek, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

 

Podbiał

Działa osłonowo i powlekająco na błony śluzowe jamy ustnej i gardła. Ma także właściwości przeciwzapalnie i wykrztuśnie (ułatwia odkrztuszanie) oraz powoduje zmniejszenie napięcia mięśni gładkich górnych dróg oddechowych (działanie rozkurczowe). Stosowany jest pomocniczo w infekcjach górnych dróg oddechowych z kaszlem.

Przeciwwskazany w ciąży, podczas karmienia piersią i u dzieci poniżej 12 r.ż.

UWAGA! Stosować w niewielkich ilościach i maksymalnie do 4-6 tygodni w roku.

podbiał, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

 

Rozmaryn

Działa rozgrzewająco i rozkurczowo. Stosowany pomocniczo w infekcjach dróg oddechowych oraz w przeziębieniu.

Przeciwwskazany w ciąży, gdyż może spowodować poronienie.

rozmaryn, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

 

Cynamon

Ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne i antyseptyczne. Może być stosowany wspomagająco w leczeniu przeziębienia.

Ostrożnie stosować w ciąży, gdyż nadmiar cynamonu może doprowadzić do przedwczesnego porodu.

cynamon, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

 

Szałwia

Ma właściwości przeciwzapalne, odkażające i hamujące rozwój drobnoustrojów. Stosowana pomocniczo w infekcjach i bólu gardła.

Przeciwwskazana jest w ciąży, gdyż stosowana w większych ilościach może przyczynić się do poronienia lub przedwczesnego porodu. Także mamy karmiące piersią nie powinny przyjmować szałwii, gdyż zmniejsza ilość produkowanego pokarmu.

szałwia, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

 

Oczywiście nie trzeba dodawać wszystkich wyżej wymienionych składników na raz. Najczęściej podstawę stanowi cebula, cukier (lub odpowiednik), czosnek, cytryna oraz imbir. W zależności od objawów infekcji możesz dorzucić dodatkowo goździki, tymianek, podbiał, rozmaryn, cynamon lub szałwię.

 

Sposób przygotowania

  • Pokrój świeże cebule w plastry lub w kostkę (jak wolisz).

cebula żółta i czerwona, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

  • Przygotuj cukier, cukier trzcinowy, ksylitol, miód, syrop z agawy, syrop z daktyli lub syrop klonowy (co wolisz).

cukier, ksylitol, miód, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

  • Umyj i wyparz naczynie (np. słoik).

1. czysty słoik, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

  • W słoiku ułóż warstwę cebuli (ja używam zarówno żółtą jak i czerwoną, na zmianę).

2. kolejna warstwa cebuli, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

  • Dodaj plasterki czosnku.

3. warstwa czosnku, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

  • I plasterki imbiru.

4. warstwa imbiru, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

  • Wyciśnij cytrynę (możesz ją także umyć i pokroić w plastry, jak wolisz).

5. sok z cytryny, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

  • Następnie nałóż warstwę miodu, cukru, ksylitolu lub innego słodkiego zamiennika (co wolisz).

6. warstwa miodu, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

  • Kolejna warstwa cebuli, u mnie tym razem żółta.

7. kolejna warstwa cebuli, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

  • A następnie warstwę czosnku, imbiru, cytryny i ksylitolu (lub innego słodkiego zamiennika).

8. kolejna warstwa czosnku, imbiru, cytryny i cukru, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

  • Teraz czas na zioła. Masz do wyboru goździki, tymianek, podbiał, cynamon i szałwię. Możesz je dodawać warstwami, za każdym razem przed cukrem lub dodać na wierzch (jak wolisz).

9. warstwa ziół, goździki, tymianek, podbiał, szałwia, cynamon, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

  • I znowu słodka warstwa, tym razem dodałam syrop z agawy i ksylitol. Na górę położyłam rozmaryn (opcjonalnie).

10. warstwa cukru, miodu, rozmaryn, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

11. syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

  • Odstaw syrop z cebuli w ciepłe miejsce na kilka godzin, aż puści sok (maksymalnie w temperaturze pokojowej może stać do 24 h).
  • Następnie wstaw do lodówki całość w naczyniu pod przykryciem.

12. syrop po 24 h, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

  • Po 24-48 h od przygotowania przecedź całość przez sitko z drobnymi oczkami i przelej do czystego, wyparzonego naczynia (słoika, butelki).

13. syrop gotowy do przecedzenia, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

  • Klarowny syrop (bez kawałków cebuli i innych dodatków) może stać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu do 7 dni. Możesz znaleźć w internecie informacje, że część osób przechowuje syrop nawet 14 dni. Wszystko zależy od ilości cukru (lub innego zamiennika) jaką dodasz. Im więcej, tym dłużej może stać. Jednak maksymalnie 2 tygodnie.

14. gotowy syrop z cebuli, klarowny, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

15. gotowy klarowny syrop z cebuli, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

 

Bezpieczny syrop z cebuli dla kobiet w ciąży

Może składać się z następujących składników:

  • Cebula żółta lub / i czerwona,
  • Cukier lub jego zamienniki, np. cukier trzcinowy, ksylitol, miód, syrop z agawy, syrop z daktyli, syrop klonowy.
  • Czosnek
  • Cytryna
  • Imbir

bezpieczny syrop z cebuli dla kobiet w ciąży, Matka Aptekarka

 

Sposób przygotowania

  • Pokrój świeże cebule w plastry lub w kostkę (jak wolisz).

cebula żółta i czerwona, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

  • Przygotuj cukier, cukier trzcinowy, ksylitol, miód, syrop z agawy, syrop z daktyli lub syrop klonowy (co wolisz).

cukier, ksylitol, miód, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

  • Umyj i wyparz naczynie (np. słoik).

1. czysty słoik, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

  • W słoiku ułóż warstwę cebuli (ja używam zarówno żółtą jak i czerwoną, na zmianę).

2. kolejna warstwa cebuli, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

  • Dodaj plasterki czosnku.

3. warstwa czosnku, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

  • I plasterki imbiru.

4. warstwa imbiru, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

  • Wyciśnij cytrynę (możesz ją także umyć i pokroić w plastry, jak wolisz).

5. sok z cytryny, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

  • Następnie nałóż warstwę miodu, cukru, ksylitolu lub innego słodkiego zamiennika (co wolisz).

6. warstwa miodu, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

  • Kolejna warstwa cebuli, u mnie tym razem żółta.

7. kolejna warstwa cebuli, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

  • A następnie warstwę czosnku, imbiru, cytryny i ksylitolu (lub innego słodkiego zamiennika).

8. kolejna warstwa czosnku, imbiru, cytryny i cukru, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

  • Odstaw syrop z cebuli w ciepłe miejsce na kilka godzin, aż puści sok (maksymalnie w temperaturze pokojowej może stać do 24 h).
  • Następnie wstaw do lodówki całość w naczyniu pod przykryciem.

przygotowany syrop z cebuli i dodatków dla kobiet w ciąży, Matka Aptekarka

  • Po 24-48 h od przygotowania przecedź całość przez sitko z drobnymi oczkami i przelej do czystego, wyparzonego naczynia (słoika, butelki).
  • Klarowny syrop (bez kawałków cebuli i innych dodatków) może stać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu do 7 dni. Możesz znaleźć w internecie informacje, że część osób przechowuje syrop nawet 14 dni. Wszystko zależy od ilości cukru (lub innego zamiennika) jaką dodasz. Im więcej, tym dłużej może stać. Jednak maksymalnie 2 tygodnie.

6. gotowy syrop z cebuli, Matka Aptekarka

 

Podsumowując,

Pokazałam Wam przykładowe przepisy jak wykonać syrop z cebuli. Pamiętajcie, że możliwości jego odmian jest wiele, stąd też nie podałam dokładnych ilości każdego z produktów.

Dowolne jest także to czy pokroicie cebulę w plastry czy w kostkę, wyciśniecie cytrynę czy ułożycie plastry warstwami oraz to jaki cukier lub jego zamiennik zastosujecie.

Ważne jest jedynie to, aby odpowiednio go przechowywać i pewnych ziół nie stosować u kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią.

Smacznego!

Enjoy!

Ana