Pierwsza książka matki Aptekarki już w sprzedaży! Sprawdź!

3 przepisy Matki Aptekarki jak zrobić domowy syrop z cebuli? Klasyczny, z dodatkami i bezpieczny dla kobiet w ciąży.

mgr. Ana Krysiewicz
16.09.2024 10 min.
Spis Treści
    Udostępnij Wpis

    Syrop z cebuli stał się znowu „modny” i wszyscy chcą go teraz przyrządzać. Z jego okazji byłam nawet zaproszona do Dzień Dobry TVN. Jednak wiecie jakie są prawa telewizji, w kilka minut, nie udało się powiedzieć o nim wszystkiego.

    Stąd pomysł na artykuł z podstawowymi informacjami o cebuli oraz nie jednym, a trzema przepisami jak zrobić syrop z cebuli. Na Waszą prośbę pokazałam krok po kroku jak go wykonać oraz w jaki sposób + jak przechowywać.

     

    Jakie substancje znajdują się w cebuli?

    Cebula (łac. Allium cepa L. = czosnek cebula) to warzywo, które znane jest już od tysięcy lat. Dzięki swoim właściwościom oraz dużej dostępności, pełniła rolę jednego z podstawowych remediów na wiele dolegliwości przez tysiące lat.

    Obecnie, gdy rozwój medycyny jest na coraz wyższym poziomie, syrop z cebuli stanowi funkcję pomocniczą.

    Co możemy znaleźć w cebuli?

    • Olejki lotne, m.in. dwusiarczek alilo-propylowy o charakterystycznym zapachu oraz inne siarczki i związki alkilowe,
    • Witaminy C, B1, B2, B6, E, K,
    • Kwercytyna, saponiny, flawonoidy, fruktany, pektyny,
    • Składniki mineralne: potas, siarka, fosfor, cynk, wapń, magnez, żelazo mangan, miedź, krzem, sód.

     

    Właściwości syropu z cebuli

    Cebula ma wiele korzystnych właściwości na organizm człowieka, m.in.:

    • Przeciwbakteryjne – cebula jest naturalnym antybiotykiem,
    • Antyseptycznie,
    • Wykrztuśnie (ułatwia odkrztuszanie i oczyszczanie dróg oddechowych),
    • Łagodzące, powlekające,
    • Przeciwzapalne,

    a także

    • moczopędne,
    • obniża ciśnienie krwi,
    • korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, 
    • obniża poziom cukru we krwi, 
    • poprawia przemianę materii.

     

    Zastosowanie syropu z cebuli

    Najlepiej zacząć stosować syrop z cebuli już przy pierwszych objawach infekcji oraz w czasie trwania choroby jako wsparcie leczenia farmakologicznego, m.in. w:

    • bólu gardła spowodowanym suchością, drapaniem, cieknącym katarem po tylnej ścianie gardła,
    • kaszlu,
    • katarze,
    • osłabieniu,
    • zapaleniu górnych dróg oddechowych (gardła, krtani, migdałków, zatok przynosowych),
    • zapaleniu oskrzeli.

    Syrop z cebuli nie ma właściwości immunomodulujących, zatem nie ma sensu go stosować przez cały okres infekcyjny.

     

    Kto nie może spożywać syropu z cebuli?

    • niemowlęta, czyli dzieci poniżej 12 miesiąca życia,
    • dzieci, które nie mają jeszcze w pełni rozszerzonej diety,
    • maluchy, które nie jadły nigdy cebuli oraz / lub innych składników syropu, np. czosnku, cytryny,
    • osoby z ciężkimi chorobami wątroby i nerek,
    • chorzy z niewydolnością serca,
    • osoby z  zapaleniem jelit, refluksem i cierpiące na wzdęcia,
    • kobiety, które cierpią na uporczywą zgagę w ciąży,
    • diabetycy, choć z pewnością u części osób z cukrzycą wystarczy zastąpić cukier ksylitolem i dodać go w mniejszych ilościach. Oczywiście jeśli okaże się, że mimo to, trudno kontrolować cukrzycę, to wtedy nie należy stosować syropu z cebuli.

     

    Dawkowanie

    Zwykle przyjmuje się:

    • dzieci: 1 – 3 łyżeczki dziennie, w kilku dawkach,
    • dorośli: 3 – 6 łyżeczek dziennie, w kilku dawkach.

    Nie należy przekraczać dziennych dawek. Nie należy także stosować syropu non stop, np. przez cały okres infekcyjny.

     

    Klasyczny syrop z cebuli

    Składa się z 2 składników:

    1. Cebula żółta lub / i czerwona
    2. Cukier lub jego zamienniki, np. cukier trzcinowy, ksylitol, miód, syrop z agawy, syrop z daktyli, syrop klonowy.

     

    Sposób przygotowania

    • Pokrój świeże cebule w plastry lub w kostkę (jak wolisz).

    cebula żółta i czerwona, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

    • Przygotuj cukier, cukier trzcinowy, ksylitol, miód, syrop z agawy, syrop z daktyli lub syrop klonowy (co wolisz).

    cukier, ksylitol, miód, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

    • Umyj i wyparz naczynie (np. słoik).

    1. czysty słoik, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

    • W słoiku ułóż warstwę cebuli (ja używam zarówno żółtą jak i czerwoną), a następnie warstwę cukru i tak na zmianę (zakończ warstwą cukru).

    2. warstwa cebuli, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

    3. warstwa cukru, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

    4. kolejna warstwa cebuli, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

    • Odstaw syrop z cebuli w ciepłe miejsce na kilka godzin, aż puści sok (maksymalnie w temperaturze pokojowej może stać do 24 h).
    • Następnie wstaw do lodówki całość (cebula i syrop) w naczyniu pod przykryciem.
    • Po 24-48 h od przygotowania przecedź całość przez sitko z drobnymi oczkami i przelej do czystego, wyparzonego naczynia (słoika, butelki).
    • Klarowny syrop (bez kawałków cebuli) może stać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu do 7 dni. Możesz znaleźć w internecie informacje, że część osób przechowuje syrop nawet 14 dni. Wszystko zależy od ilości cukru (lub innego zamiennika) jaką dodasz. Im więcej, tym dłużej może stać. Jednak maksymalnie 2 tygodnie.

    6. gotowy syrop z cebuli, Matka Aptekarka

     

    Syrop z cebuli z dodatkami

    Poza cebulą i cukrem do syropu możesz dodać także:

    Czosnek

    Podobnie jak cebula, czosnek jest naturalnym łagodnym antybiotykiem. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, napotnie i antyseptycznie. Stosowany pomocniczo w infekcjach dróg oddechowych.

    czosnek, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

     

    Cytryna

    Uzupełnia ewentualne niedobory witaminy C w czasie infekcji.

    cytryna, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

     

    Imbir

    Działa antyseptycznie, przeciwbakteryjnie oraz łagodząco w stanach zapalnych dróg oddechowych. Stosowany pomocniczo w przeziębieniu z bólem gardła.

    imbir, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

     

    Goździki

    Działają przeciwbólowo i antyseptycznie. Stosowane pomocniczo podczas przeziębienia z bólem gardła, kaszlem i zatkanym nosem.

    goździki, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

     

    Tymianek

    Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie (upłynnia gęstą wydzielinę i ułatwia odkrztuszanie). Stosowany jest pomocniczo w nieżytach górnych dróg oddechowych, w kaszlu i bólu gardła.

    Przeciwwskazany w ciąży, gdyż może spowodować poronienie.

     tymianek, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

     

    Podbiał

    Działa osłonowo i powlekająco na błony śluzowe jamy ustnej i gardła. Ma także właściwości przeciwzapalnie i wykrztuśnie (ułatwia odkrztuszanie) oraz powoduje zmniejszenie napięcia mięśni gładkich górnych dróg oddechowych (działanie rozkurczowe). Stosowany jest pomocniczo w infekcjach górnych dróg oddechowych z kaszlem.

    Przeciwwskazany w ciąży, podczas karmienia piersią i u dzieci poniżej 12 r.ż.

    UWAGA! Stosować w niewielkich ilościach i maksymalnie do 4-6 tygodni w roku.

    podbiał, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

     

    Rozmaryn

    Działa rozgrzewająco i rozkurczowo. Stosowany pomocniczo w infekcjach dróg oddechowych oraz w przeziębieniu.

    Przeciwwskazany w ciąży, gdyż może spowodować poronienie.

    rozmaryn, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

     

    Cynamon

    Ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne i antyseptyczne. Może być stosowany wspomagająco w leczeniu przeziębienia.

    Ostrożnie stosować w ciąży, gdyż nadmiar cynamonu może doprowadzić do przedwczesnego porodu.

    cynamon, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

     

    Szałwia

    Ma właściwości przeciwzapalne, odkażające i hamujące rozwój drobnoustrojów. Stosowana pomocniczo w infekcjach i bólu gardła.

    Przeciwwskazana jest w ciąży, gdyż stosowana w większych ilościach może przyczynić się do poronienia lub przedwczesnego porodu. Także mamy karmiące piersią nie powinny przyjmować szałwii, gdyż zmniejsza ilość produkowanego pokarmu.

    szałwia, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

     

    Oczywiście nie trzeba dodawać wszystkich wyżej wymienionych składników na raz. Najczęściej podstawę stanowi cebula, cukier (lub odpowiednik), czosnek, cytryna oraz imbir. W zależności od objawów infekcji możesz dorzucić dodatkowo goździki, tymianek, podbiał, rozmaryn, cynamon lub szałwię.

     

    Sposób przygotowania

    • Pokrój świeże cebule w plastry lub w kostkę (jak wolisz).

    cebula żółta i czerwona, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

    • Przygotuj cukier, cukier trzcinowy, ksylitol, miód, syrop z agawy, syrop z daktyli lub syrop klonowy (co wolisz).

    cukier, ksylitol, miód, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

    • Umyj i wyparz naczynie (np. słoik).

    1. czysty słoik, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

    • W słoiku ułóż warstwę cebuli (ja używam zarówno żółtą jak i czerwoną, na zmianę).

    2. kolejna warstwa cebuli, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

    • Dodaj plasterki czosnku.

    3. warstwa czosnku, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

    • I plasterki imbiru.

    4. warstwa imbiru, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

    • Wyciśnij cytrynę (możesz ją także umyć i pokroić w plastry, jak wolisz).

    5. sok z cytryny, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

    • Następnie nałóż warstwę miodu, cukru, ksylitolu lub innego słodkiego zamiennika (co wolisz).

    6. warstwa miodu, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

    • Kolejna warstwa cebuli, u mnie tym razem żółta.

    7. kolejna warstwa cebuli, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

    • A następnie warstwę czosnku, imbiru, cytryny i ksylitolu (lub innego słodkiego zamiennika).

    8. kolejna warstwa czosnku, imbiru, cytryny i cukru, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

    • Teraz czas na zioła. Masz do wyboru goździki, tymianek, podbiał, cynamon i szałwię. Możesz je dodawać warstwami, za każdym razem przed cukrem lub dodać na wierzch (jak wolisz).

    9. warstwa ziół, goździki, tymianek, podbiał, szałwia, cynamon, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

    • I znowu słodka warstwa, tym razem dodałam syrop z agawy i ksylitol. Na górę położyłam rozmaryn (opcjonalnie).

    10. warstwa cukru, miodu, rozmaryn, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

    11. syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

    • Odstaw syrop z cebuli w ciepłe miejsce na kilka godzin, aż puści sok (maksymalnie w temperaturze pokojowej może stać do 24 h).
    • Następnie wstaw do lodówki całość w naczyniu pod przykryciem.

    12. syrop po 24 h, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

    • Po 24-48 h od przygotowania przecedź całość przez sitko z drobnymi oczkami i przelej do czystego, wyparzonego naczynia (słoika, butelki).

    13. syrop gotowy do przecedzenia, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

    • Klarowny syrop (bez kawałków cebuli i innych dodatków) może stać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu do 7 dni. Możesz znaleźć w internecie informacje, że część osób przechowuje syrop nawet 14 dni. Wszystko zależy od ilości cukru (lub innego zamiennika) jaką dodasz. Im więcej, tym dłużej może stać. Jednak maksymalnie 2 tygodnie.

    14. gotowy syrop z cebuli, klarowny, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

    15. gotowy klarowny syrop z cebuli, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

     

    Bezpieczny syrop z cebuli dla kobiet w ciąży

    Może składać się z następujących składników:

    • Cebula żółta lub / i czerwona,
    • Cukier lub jego zamienniki, np. cukier trzcinowy, ksylitol, miód, syrop z agawy, syrop z daktyli, syrop klonowy.
    • Czosnek
    • Cytryna
    • Imbir

    bezpieczny syrop z cebuli dla kobiet w ciąży, Matka Aptekarka

     

    Sposób przygotowania

    • Pokrój świeże cebule w plastry lub w kostkę (jak wolisz).

    cebula żółta i czerwona, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

    • Przygotuj cukier, cukier trzcinowy, ksylitol, miód, syrop z agawy, syrop z daktyli lub syrop klonowy (co wolisz).

    cukier, ksylitol, miód, syrop z cebuli, Matka Aptekarka

    • Umyj i wyparz naczynie (np. słoik).

    1. czysty słoik, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

    • W słoiku ułóż warstwę cebuli (ja używam zarówno żółtą jak i czerwoną, na zmianę).

    2. kolejna warstwa cebuli, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

    • Dodaj plasterki czosnku.

    3. warstwa czosnku, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

    • I plasterki imbiru.

    4. warstwa imbiru, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

    • Wyciśnij cytrynę (możesz ją także umyć i pokroić w plastry, jak wolisz).

    5. sok z cytryny, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

    • Następnie nałóż warstwę miodu, cukru, ksylitolu lub innego słodkiego zamiennika (co wolisz).

    6. warstwa miodu, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

    • Kolejna warstwa cebuli, u mnie tym razem żółta.

    7. kolejna warstwa cebuli, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

    • A następnie warstwę czosnku, imbiru, cytryny i ksylitolu (lub innego słodkiego zamiennika).

    8. kolejna warstwa czosnku, imbiru, cytryny i cukru, syrop z cebuli z dodatkami, Matka Aptekarka

    • Odstaw syrop z cebuli w ciepłe miejsce na kilka godzin, aż puści sok (maksymalnie w temperaturze pokojowej może stać do 24 h).
    • Następnie wstaw do lodówki całość w naczyniu pod przykryciem.

    przygotowany syrop z cebuli i dodatków dla kobiet w ciąży, Matka Aptekarka

    • Po 24-48 h od przygotowania przecedź całość przez sitko z drobnymi oczkami i przelej do czystego, wyparzonego naczynia (słoika, butelki).
    • Klarowny syrop (bez kawałków cebuli i innych dodatków) może stać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu do 7 dni. Możesz znaleźć w internecie informacje, że część osób przechowuje syrop nawet 14 dni. Wszystko zależy od ilości cukru (lub innego zamiennika) jaką dodasz. Im więcej, tym dłużej może stać. Jednak maksymalnie 2 tygodnie.

    6. gotowy syrop z cebuli, Matka Aptekarka

     

    Podsumowując,

    Pokazałam Wam przykładowe przepisy jak wykonać syrop z cebuli. Pamiętajcie, że możliwości jego odmian jest wiele, stąd też nie podałam dokładnych ilości każdego z produktów.

    Dowolne jest także to czy pokroicie cebulę w plastry czy w kostkę, wyciśniecie cytrynę czy ułożycie plastry warstwami oraz to jaki cukier lub jego zamiennik zastosujecie.

    Ważne jest jedynie to, aby odpowiednio go przechowywać i pewnych ziół nie stosować u kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią.

    Smacznego!

     

    Enjoy!

    Ana

    Ana Krysiewicz

     

    Matka Aptekarka, farmaceutka z 15-letnim doświadczeniem

    Jestem ekspertem, który w przystępny sposób przekazuje wiedzę na temat właściwego stosowania i dawkowania farmaceutyków u dzieci, kobiet w ciąży i mam karmiących piersią. Przygotowuję zestawienia, rankingi oraz porównania produktów. Uczę jak prawidłowo pielęgnować skórę najmłodszych oraz pomagam kompletować wyprawkę dla noworodka i przyszłej mamy. Napisałam książkę „Naturalna Odporność”. Prywatnie jestem szczęśliwą mamą 8-letniej Tosi, 5-letniej Miśki i rocznego Gucia.

    Zapisz się do Newslettera

    • In quo minus id, de commodis suis
    • At id omnia referri oporteat, ipsum per se oratio
    • Tua praesertim, qui ratione et via
    • Procedat oratio quaerimus igitur.

    (wymagane)

    Podobne artykuły

    Zapisz się do Newsletter

    • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing.
    • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing.
    • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing.

    Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobnych.