Syrop z cebuli stał się znowu „modny” i wszyscy chcą go teraz przyrządzać. Z jego okazji byłam nawet zaproszona do Dzień Dobry TVN. Jednak wiecie jakie są prawa telewizji, w kilka minut, nie udało się powiedzieć o nim wszystkiego.
Stąd pomysł na artykuł z podstawowymi informacjami o cebuli oraz nie jednym, a trzema przepisami jak zrobić syrop z cebuli. Na Waszą prośbę pokazałam krok po kroku jak go wykonać oraz w jaki sposób + jak przechowywać.
Jakie substancje znajdują się w cebuli?
Cebula (łac. Allium cepa L. = czosnek cebula) to warzywo, które znane jest już od tysięcy lat. Dzięki swoim właściwościom oraz dużej dostępności, pełniła rolę jednego z podstawowych remediów na wiele dolegliwości przez tysiące lat.
Obecnie, gdy rozwój medycyny jest na coraz wyższym poziomie, syrop z cebuli stanowi funkcję pomocniczą.
Co możemy znaleźć w cebuli?
- Olejki lotne, m.in. dwusiarczek alilo-propylowy o charakterystycznym zapachu oraz inne siarczki i związki alkilowe,
- Witaminy C, B1, B2, B6, E, K,
- Kwercytyna, saponiny, flawonoidy, fruktany, pektyny,
- Składniki mineralne: potas, siarka, fosfor, cynk, wapń, magnez, żelazo mangan, miedź, krzem, sód.
Właściwości syropu z cebuli
Cebula ma wiele korzystnych właściwości na organizm człowieka, m.in.:
- Przeciwbakteryjne – cebula jest naturalnym antybiotykiem,
- Antyseptycznie,
- Wykrztuśnie (ułatwia odkrztuszanie i oczyszczanie dróg oddechowych),
- Łagodzące, powlekające,
- Przeciwzapalne,
a także
- moczopędne,
- obniża ciśnienie krwi,
- korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy,
- obniża poziom cukru we krwi,
- poprawia przemianę materii.
Zastosowanie syropu z cebuli
Najlepiej zacząć stosować syrop z cebuli już przy pierwszych objawach infekcji oraz w czasie trwania choroby jako wsparcie leczenia farmakologicznego, m.in. w:
- bólu gardła spowodowanym suchością, drapaniem, cieknącym katarem po tylnej ścianie gardła,
- kaszlu,
- katarze,
- osłabieniu,
- zapaleniu górnych dróg oddechowych (gardła, krtani, migdałków, zatok przynosowych),
- zapaleniu oskrzeli.
Syrop z cebuli nie ma właściwości immunomodulujących, zatem nie ma sensu go stosować przez cały okres infekcyjny.
Kto nie może spożywać syropu z cebuli?
- niemowlęta, czyli dzieci poniżej 12 miesiąca życia,
- dzieci, które nie mają jeszcze w pełni rozszerzonej diety,
- maluchy, które nie jadły nigdy cebuli oraz / lub innych składników syropu, np. czosnku, cytryny,
- osoby z ciężkimi chorobami wątroby i nerek,
- chorzy z niewydolnością serca,
- osoby z zapaleniem jelit, refluksem i cierpiące na wzdęcia,
- kobiety, które cierpią na uporczywą zgagę w ciąży,
- diabetycy, choć z pewnością u części osób z cukrzycą wystarczy zastąpić cukier ksylitolem i dodać go w mniejszych ilościach. Oczywiście jeśli okaże się, że mimo to, trudno kontrolować cukrzycę, to wtedy nie należy stosować syropu z cebuli.
Dawkowanie
Zwykle przyjmuje się:
- dzieci: 1 – 3 łyżeczki dziennie, w kilku dawkach,
- dorośli: 3 – 6 łyżeczek dziennie, w kilku dawkach.
Nie należy przekraczać dziennych dawek. Nie należy także stosować syropu non stop, np. przez cały okres infekcyjny.
Klasyczny syrop z cebuli
Składa się z 2 składników:
- Cebula żółta lub / i czerwona
- Cukier lub jego zamienniki, np. cukier trzcinowy, ksylitol, miód, syrop z agawy, syrop z daktyli, syrop klonowy.
Sposób przygotowania
- Pokrój świeże cebule w plastry lub w kostkę (jak wolisz).
- Przygotuj cukier, cukier trzcinowy, ksylitol, miód, syrop z agawy, syrop z daktyli lub syrop klonowy (co wolisz).
- Umyj i wyparz naczynie (np. słoik).
- W słoiku ułóż warstwę cebuli (ja używam zarówno żółtą jak i czerwoną), a następnie warstwę cukru i tak na zmianę (zakończ warstwą cukru).
- Odstaw syrop z cebuli w ciepłe miejsce na kilka godzin, aż puści sok (maksymalnie w temperaturze pokojowej może stać do 24 h).
- Następnie wstaw do lodówki całość (cebula i syrop) w naczyniu pod przykryciem.
- Po 24-48 h od przygotowania przecedź całość przez sitko z drobnymi oczkami i przelej do czystego, wyparzonego naczynia (słoika, butelki).
- Klarowny syrop (bez kawałków cebuli) może stać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu do 7 dni. Możesz znaleźć w internecie informacje, że część osób przechowuje syrop nawet 14 dni. Wszystko zależy od ilości cukru (lub innego zamiennika) jaką dodasz. Im więcej, tym dłużej może stać. Jednak maksymalnie 2 tygodnie.
Syrop z cebuli z dodatkami
Poza cebulą i cukrem do syropu możesz dodać także:
Czosnek
Podobnie jak cebula, czosnek jest naturalnym łagodnym antybiotykiem. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, napotnie i antyseptycznie. Stosowany pomocniczo w infekcjach dróg oddechowych.
Cytryna
Uzupełnia ewentualne niedobory witaminy C w czasie infekcji.
Imbir
Działa antyseptycznie, przeciwbakteryjnie oraz łagodząco w stanach zapalnych dróg oddechowych. Stosowany pomocniczo w przeziębieniu z bólem gardła.
Goździki
Działają przeciwbólowo i antyseptycznie. Stosowane pomocniczo podczas przeziębienia z bólem gardła, kaszlem i zatkanym nosem.
Tymianek
Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie (upłynnia gęstą wydzielinę i ułatwia odkrztuszanie). Stosowany jest pomocniczo w nieżytach górnych dróg oddechowych, w kaszlu i bólu gardła.
Przeciwwskazany w ciąży, gdyż może spowodować poronienie.
Podbiał
Działa osłonowo i powlekająco na błony śluzowe jamy ustnej i gardła. Ma także właściwości przeciwzapalnie i wykrztuśnie (ułatwia odkrztuszanie) oraz powoduje zmniejszenie napięcia mięśni gładkich górnych dróg oddechowych (działanie rozkurczowe). Stosowany jest pomocniczo w infekcjach górnych dróg oddechowych z kaszlem.
Przeciwwskazany w ciąży, podczas karmienia piersią i u dzieci poniżej 12 r.ż.
UWAGA! Stosować w niewielkich ilościach i maksymalnie do 4-6 tygodni w roku.
Rozmaryn
Działa rozgrzewająco i rozkurczowo. Stosowany pomocniczo w infekcjach dróg oddechowych oraz w przeziębieniu.
Przeciwwskazany w ciąży, gdyż może spowodować poronienie.
Cynamon
Ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne i antyseptyczne. Może być stosowany wspomagająco w leczeniu przeziębienia.
Ostrożnie stosować w ciąży, gdyż nadmiar cynamonu może doprowadzić do przedwczesnego porodu.
Szałwia
Ma właściwości przeciwzapalne, odkażające i hamujące rozwój drobnoustrojów. Stosowana pomocniczo w infekcjach i bólu gardła.
Przeciwwskazana jest w ciąży, gdyż stosowana w większych ilościach może przyczynić się do poronienia lub przedwczesnego porodu. Także mamy karmiące piersią nie powinny przyjmować szałwii, gdyż zmniejsza ilość produkowanego pokarmu.
Oczywiście nie trzeba dodawać wszystkich wyżej wymienionych składników na raz. Najczęściej podstawę stanowi cebula, cukier (lub odpowiednik), czosnek, cytryna oraz imbir. W zależności od objawów infekcji możesz dorzucić dodatkowo goździki, tymianek, podbiał, rozmaryn, cynamon lub szałwię.
Sposób przygotowania
- Pokrój świeże cebule w plastry lub w kostkę (jak wolisz).
- Przygotuj cukier, cukier trzcinowy, ksylitol, miód, syrop z agawy, syrop z daktyli lub syrop klonowy (co wolisz).
- Umyj i wyparz naczynie (np. słoik).
- W słoiku ułóż warstwę cebuli (ja używam zarówno żółtą jak i czerwoną, na zmianę).
- Wyciśnij cytrynę (możesz ją także umyć i pokroić w plastry, jak wolisz).
- Następnie nałóż warstwę miodu, cukru, ksylitolu lub innego słodkiego zamiennika (co wolisz).
- Kolejna warstwa cebuli, u mnie tym razem żółta.
- A następnie warstwę czosnku, imbiru, cytryny i ksylitolu (lub innego słodkiego zamiennika).
- Teraz czas na zioła. Masz do wyboru goździki, tymianek, podbiał, cynamon i szałwię. Możesz je dodawać warstwami, za każdym razem przed cukrem lub dodać na wierzch (jak wolisz).
- I znowu słodka warstwa, tym razem dodałam syrop z agawy i ksylitol. Na górę położyłam rozmaryn (opcjonalnie).
- Odstaw syrop z cebuli w ciepłe miejsce na kilka godzin, aż puści sok (maksymalnie w temperaturze pokojowej może stać do 24 h).
- Następnie wstaw do lodówki całość w naczyniu pod przykryciem.
- Po 24-48 h od przygotowania przecedź całość przez sitko z drobnymi oczkami i przelej do czystego, wyparzonego naczynia (słoika, butelki).
- Klarowny syrop (bez kawałków cebuli i innych dodatków) może stać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu do 7 dni. Możesz znaleźć w internecie informacje, że część osób przechowuje syrop nawet 14 dni. Wszystko zależy od ilości cukru (lub innego zamiennika) jaką dodasz. Im więcej, tym dłużej może stać. Jednak maksymalnie 2 tygodnie.
Bezpieczny syrop z cebuli dla kobiet w ciąży
Może składać się z następujących składników:
- Cebula żółta lub / i czerwona,
- Cukier lub jego zamienniki, np. cukier trzcinowy, ksylitol, miód, syrop z agawy, syrop z daktyli, syrop klonowy.
- Czosnek
- Cytryna
- Imbir
Sposób przygotowania
- Pokrój świeże cebule w plastry lub w kostkę (jak wolisz).
- Przygotuj cukier, cukier trzcinowy, ksylitol, miód, syrop z agawy, syrop z daktyli lub syrop klonowy (co wolisz).
- Umyj i wyparz naczynie (np. słoik).
- W słoiku ułóż warstwę cebuli (ja używam zarówno żółtą jak i czerwoną, na zmianę).
- Wyciśnij cytrynę (możesz ją także umyć i pokroić w plastry, jak wolisz).
- Następnie nałóż warstwę miodu, cukru, ksylitolu lub innego słodkiego zamiennika (co wolisz).
- Kolejna warstwa cebuli, u mnie tym razem żółta.
- A następnie warstwę czosnku, imbiru, cytryny i ksylitolu (lub innego słodkiego zamiennika).
- Odstaw syrop z cebuli w ciepłe miejsce na kilka godzin, aż puści sok (maksymalnie w temperaturze pokojowej może stać do 24 h).
- Następnie wstaw do lodówki całość w naczyniu pod przykryciem.
- Po 24-48 h od przygotowania przecedź całość przez sitko z drobnymi oczkami i przelej do czystego, wyparzonego naczynia (słoika, butelki).
- Klarowny syrop (bez kawałków cebuli i innych dodatków) może stać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu do 7 dni. Możesz znaleźć w internecie informacje, że część osób przechowuje syrop nawet 14 dni. Wszystko zależy od ilości cukru (lub innego zamiennika) jaką dodasz. Im więcej, tym dłużej może stać. Jednak maksymalnie 2 tygodnie.
Podsumowując,
Pokazałam Wam przykładowe przepisy jak wykonać syrop z cebuli. Pamiętajcie, że możliwości jego odmian jest wiele, stąd też nie podałam dokładnych ilości każdego z produktów.
Dowolne jest także to czy pokroicie cebulę w plastry czy w kostkę, wyciśniecie cytrynę czy ułożycie plastry warstwami oraz to jaki cukier lub jego zamiennik zastosujecie.
Ważne jest jedynie to, aby odpowiednio go przechowywać i pewnych ziół nie stosować u kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią.
Smacznego!
Enjoy!
Ana