Pochodne ropy naftowej

9. substancja ropopochodna Paraffinum Liquidum Parafina ciekła w kosmetykach dla dzieci i niemowląt Matka Aptekarka

Oleje mineralne, parafinę ciekłą, wazelinę, woski produkuje się z oczyszczonej ropy naftowej. Ich główną wadą jest to, iż zatykają pory. Skóra nie ma wtedy jak się pocić i usuwać toksyn z organizmu. Ponadto, hamują dostęp tlenu do skóry (stanowią szczelną barierę) oraz sprzyjają rozwojowi bakterii beztlenowych (powodują zaskórniki, trądzik). Jeśli składniki odżywcze czy witaminy rozpuszczone są w parafinie → nie przenikną w głąb skóry, a jedynie pozostaną na jej powierzchni.

Niestety, producenci dodają do kosmetyków pochodne ropy naftowej ponieważ, są idealnymi wypełniaczami. Nie psują się, nie mają zapachu, są bardzo tanie„powlekają” skórę. Po nałożeniu takiego produktu odnosi się wrażenie, że jest ona gładka i miękka, jednak jest to pozorne. 

 

Najczęściej pojawiają się pod nazwami (INCI):

  • Cera Microcristallina
  • Ceresin
  • Isohexadecane
  • Mineral Oil
  • Paraffin
  • Paraffin Oil
  • Paraffinum Liquidum
  • Petrolatum
  • Synthetic Wax
  • Vaseline

Zobacz też

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *